Appel-limoen-meringue taart

2014-04-09 22.08.16

Afgelopen maandag is het programma Bake My Day begonnen. Een dagelijkse bakwedstrijd  waar elke week 6 amateurbakkers strijden om weekwinnaar te worden. Volgende week ben ik zelf aan de beurt en kan iedereen zien wat ik ervan gebakken heb.

Deze week stond op dinsdag een appel-limoen-meringue taart op het programma. En voor een workshop op mijn werk had ik beloofd wat te bakken, dus dat werd deze taart. Basisrecept is van 24Kitchen waarbij het schuim is aangepast naar Italiaans schuim.

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gr bloem
  • 120 gr roomboter
  • 80 gr suiker
  • 80 gr amandelpoeder
  • 2 eieren
  • zout

Limoencurd

  • 3 eidooiers
  • 6 limoenen
  • 180 gr suiker
  • 1,5 el maizena
  • 75 g koude roomboter

Appelvulling

  • 5 Granny Smith appels
  • 35 gr suiker

Meringue

  • 6 eiwitten
  • 300 gr suiker
  • 150 ml water

Bereiding

Kneed van de bloem, boter, suiker, amandelpoeder, eieren en zout een soepel deeg en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten. Schil ondertussen de appels en snij deze in blokjes. Meng de appelblokjes met de suiker.

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koeling en rol hier een ronde plak van. Vet een taartvorm van 26 cm en bekleed deze met de deeglap. Snij overtollig deeg eraf. Dit zou je in kunnen vriezen voor een volgende keer. Vul de taartvorm met de appels en druk deze goed aan. Bak dit ongeveer 30 minuten in de oven. Laat dit daarna goed afkoelen.

Rasp voor de limoencurd de schil van 1,5 limoen en pers de limoenen uit. Hou een klein beetje sap achter en meng de rest van het sap, de rasp en de suiker in een pannetje en laat dit aan de kook komen. Splits de eieren en meng de ei-dooiers met het achtergebleven sap en de maizena tot een papje. Roer hier het kokende sap aan toe en giet terug in de pan en laat dit weer aan de kook komen. Laat dit ongeveer 3 a 4 minuten koken terwijl je blijft roeren totdat het dikker begint te worden. Haal van het vuur en laat de blokjes boter erin smelten. Laat dit goed afkoelen.

Wanneer de taart en de limoencurd helemaal zijn afgekoeld, verdeel je de limoencurd over de appels.

Doe voor de meringue 6 eiwitten in een beslagkom. Laat ondertussen de suiker met het water in een pannetje aan de kook komen. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur in de gaten de houden. Indien de temperatuur 112 graden is, klop je de eiwitten stijf. Als het suikersiroop een temperatuur heeft bereikt van 121 graden, giet je deze voorzichtig (met een dun straaltje) bij de stijfgeklopte eiwitten. Laat een mixer of de keukenmachine hierbij zachtjes draaien. Als alle suikersiroop is toegevoegd, blijf het eiwitschuim dan kloppen totdat het afgekoeld is. Dit kan zomaar 15 minuten duren.

Verdeel het schuim vervolgens over de taart en maak mooie pieken met je vingers. Je zou ook een spuitzak kunnen gebruiken om mooie kringen of iets anders te spuiten. Brand het eiwitschuim af met een crème brûlée brander zodat je mooie bruine vlekken krijgt.

 

Deel met de rest van de wereld...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *