Een recept wat vroeger stond vermeld op de achterkant van een pakje Santen van Conimex en wat mijn moeder veel maakte is Sambal boontjes. Tenminste zo noemden we het altijd. Officiële naam is Sambal Goreng Boontje, maar dan in een variant met gehakt. Zonder gehakt ook goed te gebruiken als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel.
Ingredienten voor 4 personen
- 500g sperciebonen
- 300 g rijst
- 300 g rundergehakt
- 1 ui
- 1 tl laos
- 1 tl sambal
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 tl zout
- 1 el suiker
- 1 halve limoen
- 2 el santen
Bereiding
Pel en snipper de ui. Verwijder de uiteinden van de boontjes en halveer ze.
Zet een pan water op voor de rijst en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Fruit ondertussen de ui in een klein beetje olie totdat deze er glazig uitziet. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak deze mee. Voeg de sambal, laos, knoflookpoeder, suiker en zout toe en schep alles goed om.
Schenk er vervolgens 4 dl water bij en breng dit aan de kook. Voeg dan de boontjes toe en laat deze in plusminus 7 minuten gaar koken. De bedoeling is dat de boontjes nog een beetje knapperig zijn. Roer hier voor het opdienen het sap van een halve limoen en de santen doorheen en serveer dit met de rijst.
Ik deed er een bouillonblokje door.
Ja, dat doe ik ook nog wel eens. Geeft net weer even een andere smaak.