Erwtensoep is op zich niet heel ingewikkeld. Erwten, groenten, vlees en water bij elkaar en dat is het. Toch bewijst het feit dat er echte snert-wedstrijden worden gehouden het tegendeel. De smaak, de samenstelling, de dikte en het vlees zijn een aantal ingrediënten die het uiteindelijke eindresultaat bepalen.
En wat is dan het verschil tussen snert en erwtensoep? Volgens mij is daar genoeg discussie over. De één vind het pas snert indien er vlees in zit, een ander spreekt pas over snert nadat de soep een dag heeft gestaan. Wat mij betreft gebruik je de twee termen door elkaar heen.
Je kunt verschillend soorten groenten in de snert doen. Naast de genoemde ingrediënten kun je ook nog kiezen voor bijvoorbeeld winterpeen in blokjes of rode of witte ui.
Ingrediënten
- 2 prei
- 1 knolselderij
- 2 aardappels
- 500 g spliterwten
- 500 g krabbetjes of schouderkarbonade)
- 1 varkenspoot (deze zou je eventueel ook weg kunnen laten als je de slager hem niet heeft)
- 200 gr spek (speklapjes)
- 2 laurierblaadjes
- 2 bouillonblokjes
- zout en peper
- 3 rookworsten (ik doe altijd 2 fijne en 1 grove)
Bereiding
Spoel de spliterwten goed af onder koud stromend water. Zet 2 liter water op met de krabbetjes, varkenspoot, spek (in blokjes) en spliterwten. Breng dit aan de kook en schep het schuim er vanaf. Laat dit ongeveer 1 a 1,5 uur koken (totdat de spliterwten zacht zijn).
Snij ondertussen de prei in ringen en de geschilde aardappels in blokjes. Schil de knolselderij en was deze goed schoon. Snij deze daarna in plakken, dan in repen en tot slot in blokjes. Voeg de groenten, de laurierblaadjes en de 2 bouillonblokjes verkruimeld toe aan de soep nadat de spliterwten zacht zijn geworden. Laat dit nog een uur koken.
Haal het vlees uit de pan en verwijder de botten. Snij het vlees in stukjes en doe dit terug in de pan. Snij de rookworsten in plakjes en voeg deze ook toe. Laat dit nog een paar minuten koken en breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Ik gebruik gewoon spek en katenspek voir een subtiel rooksmaakje. Die aardappels ga ik de volgende keer ook proberen. Laurier is ook een goede.
Klinkt inderdaad ook goed! Ook maar eens proberen. En anders roggebrood met katenspek erbij.
2 liter water en dan 500 gram spliterwten? Heb je deze soep ooit wel eens echt gemaakt? Volgens mij wordt de soep veel te dik
Jazeker. Maak hem elk jaar zeker wel een keer. En ik hou van dikke snert maar je kunt gerust meer water toevoegen om het wat dunner te maken.