Snert (of erwtensoep)

snert

Erwtensoep is op zich niet heel ingewikkeld. Erwten, groenten, vlees en water bij elkaar en dat is het. Toch bewijst het feit dat er echte snert-wedstrijden worden gehouden het tegendeel. De smaak, de samenstelling, de dikte en het vlees zijn een aantal ingrediënten die het uiteindelijke eindresultaat bepalen.

En wat is dan het verschil tussen snert en erwtensoep? Volgens mij is daar genoeg discussie over. De één vind het pas snert indien er vlees in zit, een ander spreekt pas over snert nadat de soep een dag heeft gestaan. Wat mij betreft gebruik je de twee termen door elkaar heen.

Je kunt verschillend soorten groenten in de snert doen. Naast de genoemde ingrediënten kun je ook nog kiezen voor bijvoorbeeld winterpeen in blokjes of rode of witte ui.

Ingrediënten

  • 2 prei
  • 1 knolselderij
  • 2 aardappels
  • 500 g spliterwten
  • 500 g krabbetjes of schouderkarbonade)
  • 1 varkenspoot (deze zou je eventueel ook weg kunnen laten als je de slager hem niet heeft)
  • 200 gr spek (speklapjes)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 bouillonblokjes
  • zout en peper
  • 3 rookworsten (ik doe altijd 2 fijne en 1 grove)

Bereiding

Spoel de spliterwten goed af onder koud stromend water. Zet 2 liter water op met de krabbetjes, varkenspoot, spek (in blokjes) en spliterwten. Breng dit aan de kook en schep het schuim er vanaf. Laat dit ongeveer 1 a 1,5 uur koken (totdat de spliterwten zacht zijn).

Snij ondertussen de prei in ringen en de geschilde aardappels in blokjes. Schil de knolselderij en was deze goed schoon. Snij deze daarna in plakken, dan in repen en tot slot in blokjes. Voeg de groenten, de laurierblaadjes en de 2 bouillonblokjes verkruimeld toe aan de soep nadat de spliterwten zacht zijn geworden. Laat dit nog een uur koken.

Haal het vlees uit de pan en verwijder de botten. Snij het vlees in stukjes en doe dit terug in de pan. Snij de rookworsten in plakjes en voeg deze ook toe. Laat dit nog een paar minuten koken en breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.

Deel met de rest van de wereld...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

4 thoughts on “Snert (of erwtensoep)

  1. Ik gebruik gewoon spek en katenspek voir een subtiel rooksmaakje. Die aardappels ga ik de volgende keer ook proberen. Laurier is ook een goede.

Laat een antwoord achter aan Leny Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *