Stoofpotje van sukadelappen en bokbier

10 december 2017
IMG_20171210_174038.jpg

De weermannen voorspelden voor dit weekend veel sneeuw. En dat is dan een mooi moment om een stoofpotje te maken. Rib-, runder- of sukadelappen urenlang zacht laten stoven in bijvoorbeeld rode wijn of bier. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van bokbier (tijd van het jaar) en sukadelappen. Sukade is een stevig stuk vlees met een zeen er doorheen en wordt gesneden uit de meest gebruikte spier van het rund, namelijk de schouder en nekspier. Het bevat veel bindweefsel en is uitermate geschikt om lekker lang te stoven. Het liefst een uur of 4 op een temperatuur rond de 90 graden.

Ingredienten

  • 750 g sukadelappen
  • 2 uien
  • 2 winterwortels
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 el appelstroop
  • 2 el bloem
  • 1 flesje bokbier
  • 350 ml runderbouillon
  • peper en zout
  • 1 el tijm
  • olijfolie
  • 50 gr roomboter

Bereiding

Haal de sukadelappen een half uur van te voren uit de koelkast.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de winterwortel en snij deze in halve rondjes (eerst in de lengte doormiden en dan in plakjes). Verhit ondertussen wat olijfolie in een braadpan en braad de ui, knoflook en winterwortel zachtjes aan gedurende 10 minuten op een laag vuur.

Bestrooi de sukadelappen flink met peper en zout en snij in deze in grote stukken. Laat de vetrandjes er aan zitten want deze geven straks de smaak af. Bestrooi dan het vlees met de bloem en zorg dat alle stukken goed bedekt zijn.

Haal de ui, knoflook en winterwortel uit de pan en verwarm de roomboter in de braadpan. Braad vervolgens het vlees in 5 minuten in de roomboter mooi bruin aan alle kanten. Blus af met het bokbier en voeg de ui, knoflook en winterwortel weer toe. Schenk vervolgens de bouillon erbij en voeg de tijm, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Ik doe altijd de kruidnagels in de laurierblaadjes zodat ik die er weer gemakkelijk uit kan halen. Voeg tot slot de appelstroop toe en dek af met een deksel.

Laat het stoofpotje gedurende 3 a 4 uur op ongeveer 90 graden stoven. Dit kan het beste op een sudderplaatje op de kleinste gaspit of bv op een kachel of petroleumstelletje. Haal daarna de laurierblaadjes en kruidnagels eruit en serveer met bv aardappels en rode kool.

Deel met de rest van de wereld...Share on Facebook22Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *