In de tijd dat ik nog veel in Friesland kwam om daar te zeilen heb ik daar sûkerlatten of suikerlatten ontdekt. Een langwerpige koek met anijs waar je elke keer een stukje vanaf breekt in plaats van het in stukken te snijden. Lijkt me een mooi moment om deze eens zelf te maken.
Ingrediënten
- 350 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g witte basterdsuiker
- 2 tl fijngewreven anijszaadjes
- 1 tl zout
- 30 g zachte boter
- 0,75 dl melk
Verwarm de oven voor op 175°C. Meng de droge ingrediënten (zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, anijszaadjes en zout) door elkaar. Voeg vervolgens de melk en de boter deeg en kneed hier een deeg van.
Verdeel het deeg in vier delen en rol van elk deel een korte worst. Rol deze worst uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van plusminus 30 cm lang en 6 centimeter breed en leg deze op een bakplaat. Ik heb ze hier iets te breed gemaakt waardoor er geen vier op een bakplaat passen.
Bak de koek in de oven in 25 minuten gaar. Laat dit afkoelen en pel de koek van het bakpapier af wanneer deze lauw is. Wanneer de koek volledig is afgekoeld kun je deze in een plastic zak bewaren (of gelijk opeten natuurlijk).