Tarte-tartin van peren en zoute karamel

Tarte-tartin met peren en zoute karamel

Van een buurvrouw kreeg ik een schaal met peren. Deze peren komen van een boom in haar tuin en zijn erg hard. Het probleem met deze peren is dat ze snel beschimmelen als ze zacht worden. Dus moeten er maar snel een aantal taarten van worden gebakken.

Een tarte-tartin is eigenlijk een appeltaart op de kop met een laagje gekarameliseerde suiker. En dat kan natuurlijk ook met peren!

Ingrediënten (voor 6 kleine taartjes of 1 grotere)

  • 3 handperen
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 100 g suiker
  • 50 g gezouten roomboter

Bereiding

Doe de suiker en 2 eetlepels water in een pannetje en laat dit, onder af en toe roeren, aan de kook komen. Laat de suiker oplossen en roer dan niet meer. Laat het suikerwater doorkoken tot een temperatuur is bereikt van 160°C. Het mengsel is dan goudgeel geworden. Wanneer je dit te lang laat borrelen, verbrand de karamel en kun je overnieuw beginnen. Neem de pan van het vuur en smelt de boter in blokjes erin. Laat dit iets afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200C.  Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Schil de peren, haal de klokhuizen eruit en snij in partjes. Vet de taartvorm(pjes) in. Roer de karamel nog eens goed door en verdeel dit over de taartvorm(pjes). Pas op, want dit kan nog erg heet zijn. Verdeel dan de perenpartjes over de karamel.

Bij een grote taartvorm leg je alle bladerdeegplakjes op elkaar en rol je hier één plak van. Voor de kleine vormpjes snij 4 cirkels uit het bladerdeeg ter grote van een vormpje. Rol het restant bladerdeeg opnieuw uit en haal hier nog twee cirkels uit. Leg vervolgens het deeg over de peren en druk dit goed aan (ook de randen).

Zet de taartvorm(pjes) in de oven en laat de taart(jes) in 20 minuten gaar worden. Haal uit de oven en laat dit 5 minuten afkoelen. Leg vervolgens een bord op de taart(jes), draai ze om en verwijder de vorm.

Serveer warm met een lepel creme fraiche.

Deel met de rest van de wereld...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *