Zachte witte bolletjes

2014-01-10 20.07.12

Bijna elk weekend eten we zachte bolletjes als ontbijt. Witte en bruine (voor de gezonde afwisseling). Die zou je dan toch ook zelf moeten kunnen maken? Op het internet zijn veel (verschillende) recepten te vinden. Met ei, zonder ei, met suiker, zonder suiker, met melk of met water. Dit wordt gewoon een kwestie van uitproberen. Dit is het recept wat ik nu heb gebruikt.

Ingrediënten voor 12 bolletjes

  • 500 g bloem
  • 4 el suiker
  • 2,5 theel zout
  • 1 zakje droge gist
  • 50g boter
  • 350ml koud water
  • olie (olijfolie of zonnebloemolie)

 Bereidingswijze

Meng de bloem, suiker, zout en droge gist door elkaar. Voeg hierbij de boter en het water en maak hier een deeg van. Gebruik hiervoor een mixer met deeghaken of een keukenmachine met deeghaak. Wanneer het geheel te nat is kun je wat extra bloem toevoegen, wanneer het te droog is wat extra water. Zodra dit een deegbal is geworden haal je dit uit de machine en kneed je dit deeg met de hand plusminus 20 minuten. Hierdoor zullen de gluten worden gevormd. Deze gluten zijn nodig voor een goede kwaliteit bolletjes.

Leg de deegbal in een kom, bestrijk deze met olie en dek af met folie. Laat dit één uur rijzen op een warme plek. Het deeg zal in volume verdubbelen.

Kneed het deeg na één uur even rustig door om de lucht eruit te halen en maak er een platte schijf van. Snijd dit in tweeën en elke helft weer in tweeën.  Vorm nu van elk stuk drie bolletjes en leg dit op een bakplaat die met bakpapier is bekleed. Houd hierbij een tussenruimte van ongeveer 6 cm omdat de bolletjes weer gaan rijzen. Op zich is het niet erg wanneer ze uiteindelijk tegen elkaar aankomen, maar leg ze niet te dicht op elkaar. Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat dit weer een uur rijzen op een warme plek.

2014-01-10 19.45.20

Verwarm de oven voor op 200°C. Schuif de bakplaat in de oven en bak de bolletjes in 12-15 minuten. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

 

Deel met de rest van de wereld...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *